- 600 g různých druhů fazolí
100 g uzené slaniny
1 cibule
5 stroužků česneku
250 g vepřové plece
250 g hovězích žeber
4 l hovězího vývaru
250 g uzené krkovičky
2 klobásy
1 lžíce sladké papriky
4 bobkové listy
10 kuliček pepře
7 kuliček nového koření
chilli
sůl
pepř
na jíšku:
- 50 g másla
1 cibule
50 g hladké mouky
Na vyškvařené slanině zpěníme cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, krátce ho osmažíme, pak přijde na řadu na kostky nakrájená vepřová plec a maso z hovězích žeber. Až se bílkovina zatáhne a maso zbělá, přisypeme papriku, velmi krátce ji orestujeme a zalijeme vývarem, do kterého vložíme bobkový list, nové koření a celý pepř, všechno svázané do gázy. Podle chuti přidáme chilli, a pokud je základ na polévku příliš hustý, zředíme ho trochou vody, ve které jsme vařili fazole. Vše dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Potom přidáme kostky uzeného masa a různé druhy fazolí, které jsme předem namočili nejlépe přes noc do studené vody a poté uvařili každý druh zvlášť. Až polévka začne vřít, přisypeme do ní na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme ji trochou jíšky, kterou jsme připravili z na másle orestované cibulky a mouky. Krátce provaříme, na závěr dochutíme solí a pepřem a fazolový hrnec je hotový.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/248-fazolovy-hrnec/
Poslední tip, trik či komentář