4 porce
- 600 g mletého hovězího masa
- (90 % hovězí zadní, 10% hovězí hrudí)
- mletý pepř
- sůl
- olej
- 4 plátky čedaru
- 4 velké housky
obloha
- 2 rajčata
- 1 cibule
- ledový salát
- 4 vejce
- majonéza
- kečup
Maso promícháme s mletým pepřem a solí. Ruce si potřeme olejem a z masa tvarujeme 150 g placky, které opečeme na grilu (rozpálíme na +-240°C) z obou stran „medium“ (tj. střední propečení), maso se nesmí péct dlouho a nesmí se vysušit. V mezičase si připravíme na pánvičce sázená vejce.
Na závěr pečení poklademe maso plátkem čedaru. Housky rozkrojíme a dáme na gril rozpéct. Poté už kompletujeme. Na první půlku housky poklademe salát, majonézu (nebo majonézovou omáčku – viz níže), plátek rajčete, cibulku, maso s čedarem a sázené vejce. Druhou půlku housky potřeme kečupem a burger přiklopíme. Podáváme s různými omáčkami. Od Františka přinášíme dvě – majonézovou a avokádovou.
majonézová omáčka
- majonéza
- kyselé okurky
- lák z okurek
- mletý pepř
- sůl
Majonézu smícháme s nadrobno nakrájenými kyselými okurkami, ochutíme lákem z okurek, mletým pepřem a solí.
avokádová omáčka
- avokádo
- rajče
- cibule
- sůl
Dužinu vyzrálého avokáda smícháme s nadrobno nakrájeným rajčetem (semínka předem odstraníme), cibulí a ochutíme solí.
Zdroj: Ferdův burger; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1271-ferduv-burger/ [On-line 16.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář