4 porce
Fideua je typický pokrm pro Katalánsko. Je to pánev plná nudlí s rozličnou ingrediencí, zeleninou, kuřecím masem nebo mořskými plody. Mořské plody jsou nejtradičnějším doplňkem.
- 500 g olihní (neboli kalamáry, angl. squid)
- 12 tygřích krevet
- olivový olej
- 1 nastrouhaná cibule
- 2 nastrouhaná rajčata
- 4 stroužky česneku
- asi 1 litr silného rybího vývaru
- 300 g tenkých nudlí
na podávání − allioli česneková majonéza
- 1 vejce
- asi 150 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl
V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme a opečeme krevety, vyjmeme, osmahneme olihně, vyjmeme, poté opečeme nastrouhanou cibuli. Během opékání můžeme přidat trochu oleje, je-li třeba. Na cibuli vlijeme nastrouhaná rajčata a asi 10 minut restujeme, vmícháme nahrubo nasekaný česnek, osmahneme, lehce vmícháme suché nevařené nudle, zalijeme vývarem, vložíme zpět krevety a olihně a zavaříme, až jsou nudle hotové.
Fideua se podává s česnekovou majonézou. V úzké nádobě rozmixujeme pomocí ponorného mixéru celé vejce s olivovým olejem, česnekem a trochou soli. S nádobou při mixování netřeseme.
Zdroj: Fideua; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1032 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář