Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 kg očištěné hovězí svíčkové rozporcované na bifteky,
sůl, černý pepř hrubě drcený,
4 lžíce olivového oleje,
1 větvičku rozmarýnu,
2 větvičky tymiánu,
1 lžíce másla,
2 lžíce nakládaného zeleného pepře povařeného v bílém víně,
2 lžíce koňaku,
3 lžíce červeného vína,
3 lžíce ušlehané smetany
Příloha:
- 2 lžíce másla,
- 200 ml zeleninového vývaru,
- vařená zelenina (mrkev, brokolice, zelený chřest)
Bifteky osolíme, opepříme a pokapeme trochou oleje. Rozpálíme pánev, vlijeme do ní zbytek oleje a maso opečeme ze všech stran. Sundáme z ohně a k masu přidáme rozmarýn, tymián a máslo. Pak dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a dopékáme 12 minut. Pak pánev vyndáme z trouby a maso uchováme v teple.
Do pánve s výpekem přilijeme víno, ve kterém jsme vařili zelený pepř. Krátce svaříme, přilijeme koňak a červené víno. Přidáme zelený pepř a rozpustíme malý kousek másla. Sundáme z ohně a vmícháme ušlehanou smetanu.
Na druhé pánvi rozpustíme máslo, přilijeme vývar a prohřejeme v něm předvařenou zeleninu.
Biftek servírujeme s gratinovanými bramborami, teplou zeleninou a pepřovou omáčkou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/filet-z-hovezi-svickove-s-peprovou-omackou-22-10-2009.html
Poslední tip, trik či komentář