Ingredience
- filetů z lososa (á 125 g) 5 kusů
- limetka 1 kus
- česnek, mletý pepř, čerstvá bazalka 1 dávka
- sypaný parmazán 1 dávka
- med 1 dávka
- sůl 1 dávka
- olivový olej 100 ml
- máslo 150 g
- šlehačka 1 kus
- mrkev,petržel 1 kus
- jíška 1 dávka
- kuličky nového koření 3 kusy
- lžička nastrouhaného muškátového oříšku 1 kus
Připravíme si marinádu na rybu: Do nádoby nalijeme olivový olej, přidáme lžičku medu, soli, půl lžičky vymačkané limetky nebo citronu, pokrájenou bazalku, mletý pepř a asi 50 g sypaného parmazánu. Promícháme a filety potřeme touto marinádou a pokapeme limetkou a na každý položíme plátek másla. Takto necháme hodinu uležet a upečeme v troubě za osm minut při 180 stupních Celsia.
Na šťouchané brambory budeme potřebovat:
- 1 kg brambor
- 100–200 ml mléka
Bylinkové máslo:
- 2 lžičky koření na bylinkové máslo
- 100 g másla
- 1 cibule
- čerstvá pažitka
- sůl
- sádlo
Umícháme si bylinkové máslo z uvedených surovin a uvaříme si brambory doměkka. Půlku brambor si s horkým mlékem, máslem a dvěma lžičkami bylinkového másla ušleháme na bramborovou kaši. Druhou půlku uvařených brambor si rozšťoucháme, přidáme cibulku osmaženou na sádle a osolíme. Pak kaši a šťouchané brambory smícháme a ještě přidáme nakrájenou pažitku.
Na špenát budeme potřebovat:
- 150 ml smetany na vaření
- 700 g listového špenátu
- 5 stroužků česneku
- 1 cibule
- 50 ml oleje
- sůl
- mletý pepř
- bešamelová omáčka na zahuštění
Na špenát si nejprve osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme dva stroužky česneku. Nyní přidáme listový špenát a 100 ml vody a dusíme čtvrt hodiny. Poté přidáme smetanu, bešamelovou omáčku zbytek lisovaného česneku, sůl a mletý pepř a lehce podusíme – stačí pět minut. Chuť špenátu opět ještě zvýrazníme sypaným parmazánem.
Zdroj: Filety z lososa; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/filety-z-lososa [On-line 09.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář