Ingredience
- kachní prsa 5 kusů
- sůl a pepř 1 špetka
na omáčku:
- švestková povidla 200 g
- voda 300 ml
- smetana podle chuti 1 dávka
- hřebíček 1 kus
- špetka skořice 1 špetka
- kousek másla na zjemnění 1 dávka
na šťouchané brambory:
- střední brambor 10 kusů
- šalotka a jarní cibulka 2 kusy
- petržel 1 hrst
- máslo na orestování 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
Kachní prsa si očistíme, z obou stran maso osolíme a opepříme a kůži lehce nařízneme na mřížky. Rozpálíme pánev a prsa položíme kůží dolů. Bez tuku na mírném plameni je pečeme bez obav 13–15 minut, poté prsa otočíme a necháme na pánvi ještě 2–3 minuty. Když se prsa restují, připravíme si švestkovou omáčku. Do hrnce dáme vodu, přidáme povidla (nejlépe domácí) a necháme je rozvařit ve vodě. Přidáme hřebíček a špetku skořice. Podle chuti přidáme smetanu a popřípadě máslo. Prsa vyndáme z pánve a necháme odpočinout na prkýnku. Poté je nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme si brambory, nakrájíme je a necháme uvařit doměkka. Na másle orestujeme cibulku, kterou prošťoucháme s brambory a možno i s troškou smetany. Brambory dochutíme a podáváme s plátky prsou a s omáčkou.
Zdroj: Filírovaná kachní prsa; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/filirovana-kachni-prsa [On-line 16.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář