Ingredience
- cukr krystal 60 g
- kelímek smetany 1 kus
- bílky 2 kusy
- vanilkový cukr 1 kus
- žloutky 3 kusy
- flambovaný ananas 3 kusy
- ananas 500 g
- skořicový cukr 2 lžičky
- amaretto likér 100 ml
- máslo 300 g
- čerstvá máta 5 lístků
- jahody na ozdobu 5 kusů
- lžička nastrouhaného muškátového oříšku 1 kus
Na zmrzlinu si nejprve asi tři minuty ušleháme žloutky a cukr. Ke žloutkům přidáme sníh z bílků a ušlehanou šlehačku s vanilkovým cukrem. Směs nalijeme do nádoby a dáme do mrazáku na dvě až tři hodiny.
Na flambovaný ananas si nakrájíme ovoce na kostičky. Ananas usmažíme v pánvi na másle a skořicovém cukru. Nejprve lehce zkaramelizujeme základ a poté osmažíme ananas, kterému stačí čtyři minuty. Přilejeme likér amaretto, zapálíme a oflambujeme.
Na dezertní talíř servírujeme kupičku domácí zmrzliny, vedle ananas se šťávou, celé ozdobíme mátou a čerstvou jahodou.
Zdroj: Flambovaný ananas; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/flambovany-ananas [On-line 09.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář