Suroviny
- cibule 1 kg
- bouquet garni
- máslo 80 g
- hovězí vývar 1,2 l
- hladká mouka 2 lžíce
- bílé víno 100 ml
- sůl 1 lžička
- pepř 1 lžička
- bageta 12 plátků
- nastrouhaný sýr (comté nebo gouda) 300 g
Cibuli nakrájejte na tenké nudličky. Na středním ohni rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pomalu restujte za občasného míchání asi deset minut. Přiklopte pokličkou a nechte dusit pět minut. Poté zamíchejte a duste dalších pět minut. Sundejte poklici a za častého míchání nechte cibuli pomalu zhnědnout. Bude to trvat asi 20 minut.
Připravte si mezitím bouqetgarni – z pórku odkrojte asi deseticentimetrovou zelenou část listu, do níž zabalte bobkový list, tymián a stonky petržele. Pevně převažte kuchyňským provázkem. Zkaramelizovanou cibuli zaprašte moukou, minutu zarestujte, přidejtebouqetgarni a víno, které nechte zcela vyvařit. Přilijte vývar, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte asi půl hodiny.
Troubu rozpalte na 200 stupňů. Na plech položte pečicí papír. Nakrájejte bagetu na plátky, posypte je sýrem a nechte zapéct v troubě.
Gratinované pečivo servírujte na dno talíře a zalijte horkou polévkou.
Zdroj: Francouzská cibulačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-11 [On-line 21.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář