- máslo 3 lžíce
- jíška z másla a hladké mouky 3 lžíce
- cibule 6 kusů
- bouquet garni
- suché martini 100 ml
- kuřecí vývar 1 l
- sýr gruyére nebo comté 5 plátků
- větší bageta
- sůl a pepř 1 špetka
Oloupané cibule přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Cibuli občas promícháme a dáváme pozor, abychom ji nepřipálili. Po chvíli přidáme do kastrolu bouquet garni (tymián, bobkový list, velkolistá petržel, řapíkatý celer, mrkev, pórek). Zhruba po 40 min. se cibule zabarví do tmavohněda. V této fázi zvýšíme oheň a cibuli zastříkneme martini. Necháme alkohol odpařit a zalijeme vývarem. Necháme zavařit a zahustíme studenou jíškou. Dochutíme solí a pepřem. Necháme provařit 15-20 min. Polévku nalijeme do zapékací nádoby.
Bagetu si mezitím nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté, které necháme rozehřáté na 140° C vysušit. Navrch polévky položíme připravené krutony z bagety, které překryjeme plátkem sýra a zasypeme nastrouhaným sýrem. Dáme péct do rozpálené trouby, aby se nám sýr a krutony krásně zabarvily a spojily. Polévku podáváme hodně horkou.
Zdroj: Francouzská cibulačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-2 [On-line 6.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář