reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Francouzská cibulačka

  • máslo 3 lžíce
  • jíška z másla a hladké mouky 3 lžíce
  • cibule 6 kusů
  • bouquet garni
  • suché martini 100 ml
  • kuřecí vývar 1 l
  • sýr gruyére nebo comté 5 plátků
  • větší bageta
  • sůl a pepř 1 špetka

Oloupané cibule přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Cibuli občas promícháme a dáváme pozor, abychom ji nepřipálili. Po chvíli přidáme do kastrolu bouquet garni (tymián, bobkový list, velkolistá petržel, řapíkatý celer, mrkev, pórek). Zhruba po 40 min. se cibule zabarví do tmavohněda. V této fázi zvýšíme oheň a cibuli zastříkneme martini. Necháme alkohol odpařit a zalijeme vývarem. Necháme zavařit a zahustíme studenou jíškou. Dochutíme solí a pepřem. Necháme provařit 15-20 min. Polévku nalijeme do zapékací nádoby.

Bagetu si mezitím nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté, které necháme rozehřáté na 140° C vysušit. Navrch polévky položíme připravené krutony z bagety, které překryjeme plátkem sýra a zasypeme nastrouhaným sýrem. Dáme péct do rozpálené trouby, aby se nám sýr a krutony krásně zabarvily a spojily. Polévku podáváme hodně horkou.

Zdroj:  Francouzská cibulačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-2 [On-line 6.4.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.