Na 4 porce potřebujeme:
- 1 kg cibule,
tymián a rozmarýn,
100 g másla,
2 lžíce krystalového cukru,
drcený černý pepř,
bobkový list,
sůl,
200 ml kvalitního polosuchého bílého vína,
1 lžíci krupice,
1 l kuřecího vývaru
Krutony:
- francouzská bageta,
- 200 g tvrdého sýra Gruyere nebo Ementálu
Cibuli nakrájíme nahrubo. V hranci rozpustíme máslo a cibuli na něm orestujeme společně s bylinkami. Pak cibuli zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme pepř, bobkový list, sůl a zalijeme vínem. Promícháme a víno necháme vyvařit. Pak vsypeme krupici a opražíme ji. Zalijeme kvalitním kuřecím vývarem a necháme pomalu vařit asi 20 minut.
Z bagety nakrájíme kolečka a dáme je opéct do trouby na 150 °C. Ke konci pečení krutony posypeme nastrouhaným sýrem a necháme jej na krutonech rozpustit. Polévku nalijeme do šálků a podáváme s krutony.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/francouzska-cibulacka-7-1-2010.html
Poslední tip, trik či komentář