Suroviny
- fialové brambory 5 ks
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř
- šalotka 2 ks
- tymián 1 snítka
- houby dle sezony 250 g
- suché bílé víno 100 ml
- kuřecí vývar 100 ml
- smetana (30%) 200 ml
- vyzrálejší sýr 50 g
Do vroucí osolené vody dáme vařit omyté neoloupané brambory. Během vaření brambor si připravíme houbové ragú.
Najemno nakrájenou šalotku zlehka orestujeme na olivovém oleji a přidáme houby, nakrájené na menší kostičky a nasekaný tymián. Restujeme asi pět minut, poté přidáme bílé víno a necháme odpařit alkohol – stačí pár minut. Dále přilijeme kuřecí vývar a necháme povařit bez pokličky. Po lehkém zredukování přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a po dalších pěti minutách můžeme přidat najemno nastrouhaný kvalitnější sýr, který necháme rozpustit. Směs přecedíme a omáčku ještě tyčovým mixérem promixujeme do hladka. Objem cedníku opět vrátíme do omáčky.
Uvařenou bramboru rozkrojíme napůl a seřízneme spodek, aby se dala postavit na talíř. Malou lžičkou opatrně vydlabeme vnitřek brambory, bramboru uvnitř osolíme a sloupneme, poté vlijeme ragú a brambor ozdobíme plátkem sýra, který jsme použili do ragú. Zbylé ragú můžeme použít i na ozdobu talíře.
Zdroj: Francouzský fialový brambor plněný houbovým ragú; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzsky-fialovy-brambor-plneny-houbovym-ragu [On-line 17.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář