Ingredience
- kachna 1 kg
- kachní sádlo (možné i husí či vepřové) 250 g
- suché bílé víno 100 ml
- tymián, bobkový list, šalvěj 1 svazek
1. V dostatečně velkém pekáči rozpustíme sádlo s bylinkami. Kachnu mezitím naporcujeme na menší kousky. Oddělíme kůži i se sádlem od masa. Do pekáče vyskládáme kousky masa i kostmi tak, aby bylo co nejméně volného místa. Zakryjeme maso kůží z kachny a přidáme bílé víno. Veškeré maso a kůže musí být úplně potopené. Pokud není, přidáme ještě sádlo.
2. Do rozehřáté trouby dáme zakrytý pekáč a necháme maso konfitovat 5-8 hodin při teplotě 80-100 stupňů. Sádlo musí kolem masa lehce probublávat.
3. Sádlo poté scedíme, odstraníme kůži a oddělíme veškeré maso od kostí do misky. Přidáme trochu sádla z výpeku (jak kdo má rád) a maso hněteme tak dlouho, dokud nevznikne jemná pomazánka. Ve vhodných nádobách necháme výsledek vychladit v lednici.
Zdroj: Francouzský kachní rillettes; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzsky-kachni-rillettes [On-line 16.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář