- telecí kýta/krůtí prsa 500 g
- 1 cibule
- 1 bujón (nebo vývar)
- pepř 1 špetka
- bílé víno
- trocha citronové kůry
- máslo 3 lžíce
- světlá jíška
- smetana 400 ml
- pažitka nebo petržel kadeřavá 1 dávka
Rösti
- máslo/slunečnicový olej
- brambory 8 kusů
- sůl 1 špetka
Maso nakrájené na nudličky se může naložit den předem do oleje a koření. Opeče se na másle. Ještě než maso pustí šťávu, vyjmeme je z pánve a uchováme v teple.
Ve stejné pánvi pak zpěníme nakrájenou cibuli a zředíme bílým vínem. Přidáme kostku bujonu, povaříme. Přilijeme smetanu, omáčku necháme zhoustnout a mírně dokořeníme. Je-li smetana hustá, nemusíme přidávat jíšku. Maso do omáčky vložíme, dále nevaříme, ihned podáváme. Jako příloha se doporučují rösti.
Brambory na rösti uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Oloupeme a brambory nastrouháme na hrubé nudličky. Na pánvi rozpustíme máslo nebo olej, osolíme a promícháme. Pak zatlačíme špachtlí do pánve tak, aby se vytvořila kompaktní vyšší placka. Při mírné teplotě dusíme pod pokličkou 10 minut. Občas pánví potřeseme, aby se brambory nepřichytily. Jakmile zjistíme, že rösti jsou opečené, už nepřikrýváme a opečeme z druhé strany. Znovu přitlačíme k pánvi. Opékáme stále při mírné teplotě. Správně upravené rösti mají zlatavou, mírně chřupavou kůrčičku.
Zdroj: Geschnetzeltes mit Rösti; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/geschnetzeltes-mit-roesti [On-line 25.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář