Suroviny
- brambory 2 kg
- vepřové karé 1 kg
- houby 200 g
- niva 200 g
- máslo 100 g
- smetana na šlehání 31% 500 ml
- grilovací koření dle chuti
- sůl
- pepř
- petrželka
- pažitka
Vepřové karé pečlivě očistíme, nakrájíme na tenčí plátky, naklepeme a posypeme grilovacím kořením, necháme odležet.
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Plech nebo velký pekáč vymažeme máslem, který poklademe plátky brambor, osolíme, na brambory rovnoměrně položíme nejlépe lesní houby, vepřové maso, přikryjeme poklicínebo alobalem a dáme péct asi na 40 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů.
Poté vyjmeme z trouby, posypeme strouhanou nivou a zalejeme smetanou. Gratinujeme bez poklice asi čtvrt hodiny. Jídlo ozdobíme pažitkou a jemně sekanou petrželkou.
Zdroj: Gratinované brambory s vepřovým plátkem, houbami a nivou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/gratinovane-brambory-s-veprovym-platkem-houbami-nivou [On-line 20.01.2016]
Poslední tip, trik či komentář