na ořechový korpus:
- 6 vajec
150 g cukru krystal
200 g mouky
100 g lískových ořechů
na griliáš:
- 120 g cukru krystal
50 g lískových ořechů
lžíce másla
na krém:
- 450 ml mléka
150 g cukru krystal
70 g pudink. prášku
400 g másla
Nejdříve si připravíme ořechový korpus: Pražené drcené lískové ořechy smísíme s moukou, čímž zabráníme tomu, aby ořechy klesly při pečení na dno korpusu. Zlehka vyšleháme celá vejce s cukrem, ručně do nich vmícháme směs mouky a ořechů a těsto ihned vlijeme do připravené dortové formy. Pečeme při 180°C asi 40 minut podle výšky dortové formy.
Pokračujeme přípravou griliáše: cukr s kouskem másla utavíme na karamel, do něj vsypeme opražené lískové ořechy a lehce je v karamelu dopražíme. Pak griliáš necháme v tenké vrstvě vychladnout na silikonové fólii..
Mezitím si připravíme krém: Část mléka s cukrem přivedeme k varu, přilijeme zbytek mléka rozmíchaný s pudingovým práškem a za stálého míchání ho pořádně provaříme. Do zchladlého základu na krém zamícháme máslo a pomletý griliáš a hotovým krémem spojíme plátky korpusu. Sesazený dort potřeme krémem shora i po obvodu a dáme do chladu.
Náš šéfcukrář svůj výtvor vylepšil originálními ozdobami – trojúhelníky z piškotových plátků s čokoládovou polevou, hoblinami z bílé čokolády, po obvodu kapkami z tmavé čokolády, zbytkem griliáše a lískovými ořechy. Vy samozřejmě vycházejte ze své vlastní fantazie a možností.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/202-griliasovy-dort/
Poslední tip, trik či komentář