reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Griliášový dort

na ořechový korpus:

  • 6 vajec
    150 g cukru krystal
    200 g mouky
    100 g lískových ořechů

na griliáš:

  • 120 g cukru krystal
    50 g lískových ořechů
    lžíce másla

na krém:

  • 450 ml mléka
    150 g cukru krystal
    70 g pudink. prášku
    400 g másla

Nejdříve si připravíme ořechový korpus: Pražené drcené lískové ořechy smísíme s moukou, čímž zabráníme tomu, aby ořechy klesly při pečení na dno korpusu. Zlehka vyšleháme celá vejce s cukrem, ručně do nich vmícháme směs mouky a ořechů a těsto ihned vlijeme do připravené dortové formy. Pečeme při 180°C asi 40 minut podle výšky dortové formy.
Pokračujeme přípravou griliáše: cukr s kouskem másla utavíme na karamel, do něj vsypeme opražené lískové ořechy a lehce je v karamelu dopražíme. Pak griliáš necháme v tenké vrstvě vychladnout na silikonové fólii..
Mezitím si připravíme krém: Část mléka s cukrem přivedeme k varu, přilijeme zbytek mléka rozmíchaný s pudingovým práškem a za stálého míchání ho pořádně provaříme. Do zchladlého základu na krém zamícháme máslo a pomletý griliáš a hotovým krémem spojíme plátky korpusu. Sesazený dort potřeme krémem shora i po obvodu a dáme do chladu.
Náš šéfcukrář svůj výtvor vylepšil originálními ozdobami – trojúhelníky z piškotových plátků s čokoládovou polevou, hoblinami z bílé čokolády, po obvodu kapkami z tmavé čokolády, zbytkem griliáše a lískovými ořechy. Vy samozřejmě vycházejte ze své vlastní fantazie a možností.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/202-griliasovy-dort/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.