Suroviny
- plochá vepřová žebra 1 kg
- dijonská hořčice 2 lžíce
- černé sladší pivo 0,5 l
- rozmarýn několik snítek
- worcesterová omáčka 1 lžička
- chilli paprička 1
- med 2 lžíce
- sůl, pepř
Na BBQ omáčku:
- rajčatové pyré 400 g
- větší cibule 1
- jalbečný ocet 1 lžíce
- kompotované brusinky 1 lžíce
- bobkový list 2
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- mletý pepř, sůl
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
Vepřová žebírka nakrájejte na kousky a vložte do marinády. V hrnci svařte pivo s worcesterovou omáčkou, přidejte sůl, pepř, snítky rozmarýnu, nasekanou chilli papričku, med a hořčici. Přidejte vodu nebo vývar, vložte pokrájená vepřová žebra a pozvolna vařte asi hodinu. Žebra nechte v marinádě vychladnout, nejlépe do druhého dne, vyjměte z marinády, otřete a pozvolna grilujte asi 15 minut. V průběhu grilování maso potírejte zbylou marinádou.
Na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli s česnekem, přidejte třtinový cukr, nechte zkaramelizovat, přidejte ocet, nechte odpařit, a nakonec přidejte worcesterovou omáčku, rajčatové pyré s prolisovaným česnekem, kompotované brusinky, sůl, pepř a nechte 10 minut provařit.
Omáčku podávejte k žebrům.
Zdroj: Grilovaná žebra s BBQ omáčkou; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/grilovana-zebra-s-bbq-omackou [On-line 10.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář