- cibule 1 ks
- česnek 1 ks
- rajče 5 ks
- lilek 1 ks
- bazalka 1 špetka
- bílý jogurt 500 g
- pórek 2 ks
- kuřecí maso 1 kg
- vepřové maso 1 kg
- olej 1 dávka
- grilovací koření 1 špetka
- paprika 3 ks
- brambory 2 kg
Maso nakrájíme asi na 1 cm silné plátky (půlku plátků z kuřecího i vepřového dáme stranou). Jednu část osolíme, opepříme a rukou lehce naklepeme. Do mísy nalijeme olej, přidáme česnek, grilovací koření a bazalku. Maso naložíme asi na 2 hodiny do připravené marinády a dáme do lednice odležet.
Druhou část masa rovněž naklepeme a opepříme. Do mísy ale dáme místo oleje jogurt a naložíme maso do něj. Opět necháme přibližně 2 hodiny marinovat. Mezitím si připravenou omytou zeleninu napícháme na špízy a dáme do chladu. Brambory omyjeme, důkladně očistíme kartáčkem nebo hrubou stranou houbičky a pokrájíme na měsíčky.
Troubu předehřejeme asi na 200 °C. Na plech nalijeme olej a poklademe ho čtvrtkami brambor. Dbáme, aby se nedotýkaly. Posypeme kořením. Potom každou bramboru obrátíme a opět posypeme kořením.
Plech vložíme do trouby a americké brambory pečeme 20 až 30 minut, dokud nezměknou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/grilovane-kureci-veprove-maso [on-line 1.9.2011]
Poslední tip, trik či komentář