- hovězí svíčková z jihoamerického býka 1 kg
- vepřová panenka
- olej
- zelený pepř 1 špetka
- sůl 1 špetka
- 1 bobkový list
Bylinkové máslo
- máslo
- libeček 1 špetka
- petržel 1 špetka
- celerová sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Brambory s dipem
- brambory 5 kusů
- olivový olej
- zakysaná smetana 1 kus
- tvaroh 2 lžíce
- majonéza 1 lžíce
- pažitka 1 hrst
- sůl a pepř 1 špetka
Maso opláchneme a dobře osušíme. Hovězí si naporcujeme na asi čtyři centimetry tlusté steaky. Neklepeme! Panenku necháme vcelku, pouze odblaníme. Připravíme si marinádu z oleje: v hmoždíři natlučeme zelený pepř, nové koření jemněji, dáme do oleje, přidáme sůl a nalámaný bobkový list. Vepřové maso zakápneme citronem, koření dle chuti a nálady. Maso potřeme tímto olejem nebo jej do marinády vložíme a jemně promícháme a necháme odležet. Při grilování by mělo mít pokojovou teplotu.
Uhlí na grilování by mělo být rozehřáté bez plamene, žhnout do červena, velmi horké. Rošt pečlivě očistíme a potřeme olejem. Hovězí maso na něm zprudka opékáme z každé strany asi 3 minuty. Vepřové panenky opékáme na menší teplotu. Pěkně opečené maso dáme na teplý talíř, přikryjeme alobalem a necháme je pět minut odpočinout – nepícháme do něj.
Pět větších brambor dobře omyjeme, zabalíme do alobalu potřeného olivovým olejem a dáme na 200 °C do trouby péct. Připravíme si bylinkový dip ze zakysané smetany, smíchané se lžící majonézy a s tvarohem. Přidáme sůl, pepř a bylinky. Upečené brambory vyjmeme z alobalu, navrchu nařízneme a dáme asi na 5 minut ogrilovat, aby dostaly barvu. Ihned podáváme přelité bylinkovým dipem.
Na bylinkové máslo použijeme necháme změknout půlku másla, přidáme směs koření, sůl, pepř, petržel, libeček (dle chuti můžeme přidat i trochu česneku), vše dobře promícháme a zakápneme limetkou. Vytvoříme váleček, zabalíme ho do alobalu a necháme v lednici ztuhnout.
Odpočinuté vepřové maso nafiletujeme, na vše položíme plátky bylinkového másla a podáváme s bramborou, zalitou bylinkovým dipem.
Zdroj: Grilovaný jihoamerický steak; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/grilovany-jihoamericky-steak [On-line 30.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář