reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Grilovaný jihoamerický steak s tlučeným zeleným pepřem v kombinaci s vepřovou panenkou, bylinkové máslo, pečená brambora v alobalu s bylinkovým dipem

  • hovězí svíčková z jihoamerického býka 1 kg
  • vepřová panenka
  • olej
  • zelený pepř 1 špetka
  • sůl 1 špetka
  • 1 bobkový list

Bylinkové máslo

  • máslo
  • libeček 1 špetka
  • petržel 1 špetka
  • celerová sůl 1 špetka
  • pepř 1 špetka

Brambory s dipem

  • brambory 5 kusů
  • olivový olej
  • zakysaná smetana 1 kus
  • tvaroh 2 lžíce
  • majonéza 1 lžíce
  • pažitka 1 hrst
  • sůl a pepř 1 špetka

Maso opláchneme a dobře osušíme. Hovězí si naporcujeme na asi čtyři centimetry tlusté steaky. Neklepeme! Panenku necháme vcelku, pouze odblaníme. Připravíme si marinádu z oleje: v hmoždíři natlučeme zelený pepř, nové koření jemněji, dáme do oleje, přidáme sůl a nalámaný bobkový list. Vepřové maso zakápneme citronem, koření dle chuti a nálady. Maso potřeme tímto olejem nebo jej do marinády vložíme a jemně promícháme a necháme odležet. Při grilování by mělo mít pokojovou teplotu.

Uhlí na grilování by mělo být rozehřáté bez plamene, žhnout do červena, velmi horké. Rošt pečlivě očistíme a potřeme olejem. Hovězí maso na něm zprudka opékáme z každé strany asi 3 minuty. Vepřové panenky opékáme na menší teplotu. Pěkně opečené maso dáme na teplý talíř, přikryjeme alobalem a necháme je pět minut odpočinout – nepícháme do něj.

Pět větších brambor dobře omyjeme, zabalíme do alobalu potřeného olivovým olejem a dáme na 200 °C do trouby péct. Připravíme si bylinkový dip ze zakysané smetany, smíchané se lžící majonézy a s tvarohem. Přidáme sůl, pepř a bylinky. Upečené brambory vyjmeme z alobalu, navrchu nařízneme a dáme asi na 5 minut ogrilovat, aby dostaly barvu. Ihned podáváme přelité bylinkovým dipem.

Na bylinkové máslo použijeme necháme změknout půlku másla, přidáme směs koření, sůl, pepř, petržel, libeček (dle chuti můžeme přidat i trochu česneku), vše dobře promícháme a zakápneme limetkou. Vytvoříme váleček, zabalíme ho do alobalu a necháme v lednici ztuhnout.

Odpočinuté vepřové maso nafiletujeme, na vše položíme plátky bylinkového másla a podáváme s bramborou, zalitou bylinkovým dipem.

Zdroj: Grilovaný jihoamerický steak; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/grilovany-jihoamericky-steak [On-line 30.4.2012]

 

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.