Suroviny
- jedlá soda 2 lžíce
- růžová voda nebo růžová esence
- cukr 2 kg
- sušené mléko 375 g
- bílá mouka 100 g
- voda 2,4 l
- kardamonová semínka 1 lžička
- rozpuštěné máslo 50 g
- plnotučné mléko 250 ml
- olej na smažení
Ve velké mísesmíchejte sušené mléko, mouku, sodu a nadrcený kardamon. Nahřejte mléko. Do směsi prsty vmasírujeme máslo a pak vlijeme teplé mléko a vytvoříme pružné těsto. Vykoulejte z těsta 25 – 30 pevných kuliček (kolem 2,5cm v průměru). Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na smažení. Musí to být na nejnižším možném plameni, aby se koule mohly propéct pomalu a pořádně. Když koule vložíte do oleje, na pár minut se ponoří. Aby se vám nepřipálily, obracejte je vařečkou. Po pár minutách se koule vynoří ze dna, je nutné je neustále koulet v oleji tak, aby se opékaly asi 25 minut rovnoměrně ze všech stran dozlatova.
Mezitím, co se koule smaží, vyrobíme si sirup. Vařte vodu a cukr v hrnci asi tři minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté vmíchejte růžovou vodu a sundejte hrnec z plotny.
Řádně usmažené koule odkapeme od oleje a vložíme do sirupu. Necháme namočit na půl hodiny nebo až dva dny. Podáváme vlahé nebo v pokojové teplotě.
Zdroj: Gulabjamun; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/gulabjamun [On-line 02.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář