Na Harissu potřebujeme:
- pečenou červenou papriku,
- 2 středně pálivé červené chilli papričky (bez stopek a nahrubo nasekané),
- 1 lžičku rajčatového protlaku,
- lžičku mletého koriandru,
- špetku šafránu,
- ¼ lžičky kajenského pepře,
- ½ lžičky soli
Na Rouille:
- 25 g den starého světlého chleba bez kůrky (jeden plátek),
- 250 ml olivového oleje
- 3 velké stroužky oloupaného česneku,
- trochu rybího vývaru nebo vody,
- 1 žloutek
Na Harissu v robotu dohladka rozmixujte dužinu pečené papriky, protlak, koriandr, šafrán, chilli, kajenský pepř a ¼ lžičky soli. Přendejte do misky.
Na rouille zalijte chleba rybím vývarem nebo vodou a nechte změknout. Přebytečnou tekutinu vymačkejte a chleba dohladka rozmixujte se dvěma lžícemi Harissy, česnekem, žloutkem a přidejte ¼ lžičky soli. Nechte mixér zapnutý a pozvolna přilévejte olej, dokud nedostanete hladkou a tuhou směs s konzistencí majonézy.
Zdroj: Harissa a omáčka rouille; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/novy-dil-harissa-a-omacka-rouille-10-3-2015.html [On-line 14.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář