Potřebujeme:
- 1 kg hovězí kližky,
- 250 g uzeného bůčku,
- 1 klobásu,
- 1 kg cibule,
- červené víno,
- šlehačku,
- chlebovou kůrku,
- 1 bramboru,
- 1 lžičku hladké mouky,
- 1 mrkev,
- 1/4 celeru,
- hrst petrželové natě,
- sladkou papriku,
- pálivou papriku,
- drcený pepř,
- jalovec,
- majoránku,
- citrónovou kůru,
- 1 lžičku jemného kečupu,
- 1 lžíci rybízového kompotu,
- slunečnicový olej,
- sůl
Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce jej osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky. Přidáme cibuli a nakrájenou hovězí kližku. Podlijeme červeným vínem a pomalu dusíme doměkka. Asi 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.
Mezitím si připravíme směs na dochucení. Na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme hodně sladké papriky, drcenou papričku, pepř, jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a nastrouhanou citrónovou kůru. Ještě chvíli smažíme, poté přidáme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout, přimícháme ušlehanou šlehačku a ohřejeme.
Zdroj: Havlův guláš; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/havluv-gulas.html [On-line 06.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář