- 1 kg hovězí svíčkové
- pepř
- olivový olej
- sůl
- 500 g zelených fazolek
- 200 g anglické slaniny
- Bylinkové máslo:
- 1 máslo
- pažitka
- petrželka
- sůl
- česnek
Omáčka sýrová
- 1 smetana na vaření
- cibule
- 100 g plísňového sýra
- Omáčka houbová:
- 1 smetana na vaření
- cibule
- 100 g lišek
- sůl
Připravíme si 5 steaků (200 g kus), omyjeme je ve studené vodě, osušíme a naklepeme lehce dlaní. Rozpálíme pánev, až se z ní bude lehce kouřit. Přidáme pár kapek olivového oleje a z každé strany steaky orestujeme, aby se zatáhly (1 až 2 minuty). Pokud máte rádi krvavý biftek (rare), stačí opékat jen 2 minuty z každé strany. Pokud dáváte přednost středně propečenému (medium), ztlumte oheň po první minutě a maso ještě opékejte na mírném ohni 2 minuty z každé strany. Dobře propečeného bifteku (well done) docílíte pětiminutovým opékáním po každé straně a postupným snižováním plamene.
Fazolky omyjeme ve studené vodě, osušíme, odkrojíme konce a rozkrájíme na třetinky. Slaninu pokrájíme na drobné kousky, přidáme na pánev a opékáme 1 až 2 minuty. Přidáme fazolky, restujeme 2 až 3 minuty podle chuti a na závěr osolíme.
Při přípravě bylinkového másla necháme máslo nejprve změknout při pokojové teplotě, přidáme nasekané bylinky a utřený česnek a osolíme. Vložíme do alobalu nebo fólie a vytvoříme váleček, který necháme v ledničce ztuhnout. Pak nakrájíme na slabé plátky, kterými steaky poklademe.
Omáčky připravujeme velmi jednoduše. Na pánvi orestujeme trochu jemně pokrájené cibule, přidáme smetanu a sýr nebo houby a necháme za stálého míchání provařit na mírném ohni. Dosolíme a omáčka je hotov.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-biftek-na-pepri [On-line 28.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář