Suroviny
- hovězí kýta 1 kg
- nasekaná petržel 2 lžíce
- větší mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- brambory 800 g
- rozmarýn 1 snítka
- bobkové listy 2 ks
- černý pepř 5 kuliček
- majoránka 1 snítka
- tymián 1 snítka
- suché červené víno 500 ml
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej 2 lžíce
- slanina/špek 150 g
- malé cibulky 500 g
- máslo 4 lžíce
- malé žampiony 9 ks
Den před přípravou maso očistíme a nakrájíme na kostky (asi 4 x 4 cm), zalijeme červeným vínem, přidáme koření a všechny odrhnuté bylinky až na petržel, dále přidáme mrkev a cibuli nakrájenou nahrubo. Marinádu (mořidlo) s masem umístíme do lednice a přes noc necháme odpočinout.
Druhý den scedíme marinádu z červeného vína do samostatné nádoby, maso usušíme v papírové kuchyňské utěrce, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme špek, nebo slaninu. Restujeme do doby, než se začne vypékat tuk. Přidáme cibulky vcelku a nakrájenou zeleninu z marinády. Vše dozlatova osmahneme. Restovanou směs necháme odstát a maso zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. K hovězímu přidáme restovanou zeleninu a zalijeme marinádou. Vše důkladně ale opatrně promícháme a vaříme asi dvě hodiny.
Osolené brambory uvaříme do měkka, slijeme vodu a rozšťoucháme. Maso servírujeme se šťouchanými brambory.
Zdroj: Hovězí bourguignon se šťouchanými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-bourguignon-se-stouchanymi-bramborami [On-line 10.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář