Ingredience
burgery:
- mleté hovězí maso (1/3 masa přední hovězí, 2/3 zadní hovězí) 550 g
- listový salát 1 dávka
- majonéza 1 dávka
- bbq omáčka (kečup) 1 dávka
- slanina (pršut) 10 plátků
- čedar 5 plátků
- cibule 2 kusy
- olej 1 dávka
- trocha cukru krupice 1 dávka
- bylinkové máslo 50 g
- sůl a pepř 1 špetka
na bulky:
- hladká mouka (+na pomoučení) 275 g
- vlažná voda 170 ml
- olej 20 ml
- čerstvé droždí 20 g
- lžička a půl cukru krupice 1 dávka
- sůl 2 lžičky
- vejce 1 kus
domácí hranolky:
- větší brambory 1500 g
- olej 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. Bulky: Do vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a cukr. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ten smícháme s moukou, olejem, solí a půlkou rozkvedlaného vejce. Těsto důkladně propracujeme. Bude se lepit, ale nepřidáváme mouku, aby houstičky nebyly tuhé. Těsto z mísy vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, malinko ho moukou posypeme a hněteme rukou ještě minutu. Pak necháme vykynout (těsto musí minimálně zdvojnásobit svůj objem). Vyklopíme na pomoučněný povrch, opět poypeme moukou ze všech stran, prohněteme, vytvarujeme šišku z těsta, kterou rozkrájíme na 5-6 dílů (podle požadované velikosti houstiček). Jednotlivé bulky ještě propracujeme, ale snažíme se přidávat co nejméně mouky. Z těsta utvoříme měšec a konce slepíme k sobě – to bude dolní strana burgeru. Na plechu s pečicím papírem necháme pod utěrkou ještě 20 minut dokynout. Bulky potřeme zbytkem vajíčka smíchaným s půl lžičkou vody. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 10-15 minut. Ihned po vyjmutí bulky přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Před plněním lze rozříznuté bulky ještě vnitřní stranou přiložit na gril či pánev, aby byly trochu křupavé.
2. Hranolky:Brambory oloupeme, omyjeme, dobře čistou utěrkou osušíme a nakrájíme na stejně silné hranolky (z brambory okrájíme přebytečný „materiál“, aby měla tvar přibližně kvádru a mohli jsme tak nakrájet stejné hranolky). Lehce obalíme v oleji a posolíme. Rozprostřeme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180°C až hodinu dozlatova.
3. Burgery:Maso nejlépe umleté doma či od řezníka důkladně promísíme, osolíme a opepříme. Vytvarujeme kulaté placičky asi 1,5 cm vysoké. Doprostřed masa je možné vložit a zabalit kolečko vychlazeného bylinkového másla. Burgery opečeme na grilu či na grilovací pánvi z obou stran (lepší je maso udělat tzv. medium, aby nebylo vysušené.
4. Slaninu si dokřupava opečeme na pánvi či v troubě.Cibule rozkrájíme na klínky, osmahneme na 4 lžících oleje, lehce posolíme, přiklopíme a na mírném plameni dusíme 8-10 minut. Sundáme poklici, zvýšíme plamen a necháme odpařit všechnu šťávu. Když je cibule zlatohnědá, poprášíme trochou krystalového cukru a počkáme, až se rozpustí.
5. Na spodní část rozříznuté bulky namažeme majonézu, na vrchní část BBQ omáčku nebo kečup. Na spodní část bulky vršíme list salátu, maso, cibulku, sýr, 2 plátky slaniny a přiklopíme vrchní částí bulky.Kdo már rád, může si do hamburgeru vložit i plátky kyselých okurek či rajčetek.Zdroj: Hovězí burger se slaninou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-burger-se-slaninou [On-line 23.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář