reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí líčka na červeném víně

Ingredience

  • hovězí líčka 1 kg
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 350 g
  • střední cibule 2 kusy
  • bobkový list 3 kusy
  • nové koření 4 kuličky
  • celý pepř 10 kuliček
  • kus másla 1 dávka
  • tymián 3 větvičky
  • rozmarýn (nebo sušený) 1 snítka
  • vývar 200 ml
  • červené víno 200 ml
  • portské víno 100 ml
  • kvalitní rajský protlak 2 lžíce
  • sůl a mletý pepř 1 špetka

suroviny na kaši:

  • brambory 1 kg
  • smetana 1 kus
  • trocha mléka 1 dávka
  • kus másla 1 dávka
  • sůl 1 špetka

suroviny na oblohu:

  • menší mrkev 1 kus
  • menší petržel 1 kus
  • žampiony 4 kusy
  • velkolistá petržel 3 snítky

1. Líčka očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo. Jakmile je opečené, vyndáme je a místo něj dáme na pánev kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky. Přidáme cibuli nakrájenou na hrubo. Cibuli a zeleninu orestujeme do hněda. Přidáme protlak, zalijeme vínem a portským. Necháme zredukovat přibližně na polovinu. Vše přendáme do hrnce a přidáme orestovaná líčka. Zalijeme vývarem a podle potřeby dolijeme vodou, aby líčka byla do půlky ponořená. Přidáme koření, tymián, rozmarýn a dusíme pod pokličkou na velmi mírném ohni asi tři hodiny do úplného změknutí masa. Následně maso z omáčky vyjmeme a omáčku přecedíme. Nepasírujeme, ale můžeme dle potřeby trochu zredukovat. Nakonec zjemníme vychlazeným máslem nakrájeným na kostičky a maso vrátíme do omáčky.

2. Obloha: Na másle orestujeme na pánvi mrkev a petržel nakrájenou na kolečka a žampiony nakrájené na čtvrtky. Přidáme nasekanou velkolistou petržel a promícháme. Líčka servírujeme s bramborovou kaší, přelité omáčkou a s orestovanou směsí hub, zeleniny a petržele.

3. Bramborová kaše: Oloupané brambory uvaříme doměkka, scedíme a necháme všechnu zbylou vodu odpařit. Pak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli a lehce svařili. Dle chuti dosolíme. Před podáváním necháme kaši chvíli odpočinout – nesmí ale vystydnout.

Zdroj: Hovězí líčka na červeném víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine-0  [On-line 28.02.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.