Ingredience
- hovězí líčka 1 kg
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 350 g
- střední cibule 2 kusy
- bobkový list 3 kusy
- nové koření 4 kuličky
- celý pepř 10 kuliček
- kus másla 1 dávka
- tymián 3 větvičky
- rozmarýn (nebo sušený) 1 snítka
- vývar 200 ml
- červené víno 200 ml
- portské víno 100 ml
- kvalitní rajský protlak 2 lžíce
- sůl a mletý pepř 1 špetka
suroviny na kaši:
- brambory 1 kg
- smetana 1 kus
- trocha mléka 1 dávka
- kus másla 1 dávka
- sůl 1 špetka
suroviny na oblohu:
- menší mrkev 1 kus
- menší petržel 1 kus
- žampiony 4 kusy
- velkolistá petržel 3 snítky
1. Líčka očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo. Jakmile je opečené, vyndáme je a místo něj dáme na pánev kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky. Přidáme cibuli nakrájenou na hrubo. Cibuli a zeleninu orestujeme do hněda. Přidáme protlak, zalijeme vínem a portským. Necháme zredukovat přibližně na polovinu. Vše přendáme do hrnce a přidáme orestovaná líčka. Zalijeme vývarem a podle potřeby dolijeme vodou, aby líčka byla do půlky ponořená. Přidáme koření, tymián, rozmarýn a dusíme pod pokličkou na velmi mírném ohni asi tři hodiny do úplného změknutí masa. Následně maso z omáčky vyjmeme a omáčku přecedíme. Nepasírujeme, ale můžeme dle potřeby trochu zredukovat. Nakonec zjemníme vychlazeným máslem nakrájeným na kostičky a maso vrátíme do omáčky.
2. Obloha: Na másle orestujeme na pánvi mrkev a petržel nakrájenou na kolečka a žampiony nakrájené na čtvrtky. Přidáme nasekanou velkolistou petržel a promícháme. Líčka servírujeme s bramborovou kaší, přelité omáčkou a s orestovanou směsí hub, zeleniny a petržele.
3. Bramborová kaše: Oloupané brambory uvaříme doměkka, scedíme a necháme všechnu zbylou vodu odpařit. Pak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli a lehce svařili. Dle chuti dosolíme. Před podáváním necháme kaši chvíli odpočinout – nesmí ale vystydnout.
Zdroj: Hovězí líčka na červeném víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine-0 [On-line 28.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář