Suroviny
- telecí nebo hovězí líčka 1 kg
- olej
- kořenová zelenina 250 g
- cibule 2 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- červené víno 200 ml
- hovězí vývar 500 ml
- troška instantní jíšky
- sůl
- pepř
Bramborová kaše:
- brambory 1 kg
- smetana na vaření 1 kelímek
- kus másla
- sůl
Nakrájíme a očistíme kořenovou zeleninu, část si necháme stranou. Maso částečně očistíme a kusy líček na pánvi zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Pak přendáme do pekáče. Na výpeku orestujeme nejdříve kořenovou zeleninu a pak pokrájenou cibuli, až směs zezlátne, přidáme lžíci protlaku, chvíli mícháme a pak po troškách přiléváme víno. Směs přidáme k masu do pekáčku, ještě přidáme vývar a pomalu pečeme (dusíme) v troubě přiklopené tři hodiny na 140°C, neotvíráme, nemícháme. Teprve ke konci, když je maso dokonale měkké, je naporcujeme a dochutíme a omáčku, kterou v případě potřeby zahustíme instantní jíškou.
Na oblohu orestujeme na másle zbylou kořenovou zeleninu na proužky (můžeme si pomoci škrabkou).
Uvaříme doměkka oloupané brambory, které v hrnci důkladně rozšťoucháme. Ohřejeme si smetanu a rozehřejeme máslo. Pomalu přidáváme do brambor a zašleháme. Kaši servírujeme doprostřed talíře, obložíme masem, posypeme orestovanou zeleninou a kolem dokola přelijeme omáčkou.
Zdroj: Hovězí líčka na červeném víně, bramborová kaše; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine-bramborova-kase [On-line 10.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář