- 800 g hovězích (telecích) líček
- 300 ml sladkého červeného vína
- 5 zrnek nového koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý pepř
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- sůl
Na lžíci másla restujeme na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme maso, z obou stran osmahneme, okořeníme solí a pepřem, podlijeme vínem a přidáme nové koření a bobkové listy. Přikryté dusíme na mírném ohni do změknutí masa a podle potřeby podléváme vařící vodou. Na druhé lžíci másla zapražíme mouku a uděláme si hnědou zápražku. Měkké maso vyjmeme a uschováme v teple. Omáčku přepasírujeme přes husté sítko a zápražku do ní zavaříme. Maso nakrájíme na plátky a na talíři je přelijeme hotovou omáčkou.
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
- 750 g nových brambor
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 svazek jarní cibulky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 ml 12% smetany
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a rozšťoucháme na hrudky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na másle s olivovým olejem do světle karamelové barvy a přisypeme ji k bramborám (i s tukem). Přidáme jemně nasekanou jarní cibulku, sůl a pepř a polovinu ohřáté smetany. Dobře promícháme. Zbylou smetanu přidáme podle toho, jakou chceme získat výslednou konzistenci.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine [On-line 18.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář