reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí maso na víně

Ingredience

  • zadní hovězí maso 2 kg
  • červené víno 300 ml
  • slanina 150 g
  • špek 50 g
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 1 dávka
  • cibule 1 kus
  • divoké koření 1 špetka
  • olej 1 dávka
  • kus másla 1 dávka

karlovarský knedlík:

  • rohlík nebo houska 7 kusů
  • vejce 2 kusy
  • mléko nebo smetana na vaření 175 ml
  • špek 50 g
  • hrubá mouka 100 g
  • nasekaná petrželky 3 lžíce
  • muškátový květ 2 špetky
  • sůl 1 špetka

1. Hovězí maso (falešná svíčková) si nejprve osolíme, opepříme a prošpikujeme kousky špeku. Potřeme máslem a orestujeme, aby se pěkně zatáhlo ze všech stran. Na cibuli, slanině a kořenové zelenině pokrájené nebo nahrubo nastrouhané si uděláme základ, přidáme koření a vložíme maso, které zalijeme vínem a dáme péct do trouby při nižší teplotě na aspoň dvě hodiny, aby bylo pěkně měkké. V případě potřeby ještě podlijeme vodou nebo vývarem. Když je maso měkké, doděláme omáčku. Zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme, když je omáčka hustá, můžeme ji ještě zředit troškou smetany a zjemnit máslem. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a karlovarským knedlíkem.

2. Karlovarská knedlík: Pečivo si nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout. Pokropíme ho třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.Z bílků vyšleháme tuhý sníh.Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu; na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.Na kuchyňskou linku si prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi. Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme dva podlouhlé knedlíky, které zavineme a zavážeme, ale necháme na okrajích trochu vůle. Válečky vložíme do vroucí vody na dvacet minut nebo je uvaříme v páře. Odstraníme fólii a pomocí kráječe nebo nitě nakrájíme na plátky.

Zdroj: Hovězí maso na víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-maso-na-vine [On-line 31.05.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.