- 1 kg hovězího zadního
- hladká mouka
- sůl, pepř
- olivový olej
- 200 g slaniny
- 2 mrkve
- 1 velký celer (nebo dva sáčky mražené zeleniny pod svíčkovou)
- 3 malé svazky jarní cibulky
- tymián
- petrželka
- 4–6 bobkových listů
- 1–2 střední rajčatové protlaky
- 0,7–1 l suchého červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
Příloha
- 1 kg brambor
- cibule
- máslo
- pažitka
- grilovací koření
- sušený česnek
Opepříme a nasolíme maso a obalíme ho v mouce. Na oleji maso osmahneme (hodně dohněda) a odložíme. Do výpeku dáme nakrájenou slaninu a restujeme dozlatova. Ke slanině přidáme celer, mrkev, tymián, bobkový list, cibulku a na středním plameni mícháme asi 5 až 7 minut.
Vmícháme protlak a mícháme ještě asi 3 minuty. Podlijeme vínem a vývarem a necháme několik minut povařit. Směs přidáme k masu na pekáč a na dvě až dvě a půl hodiny dáme do trouby, než zkřehne. Nakonec posypeme petrželkou.
Polovinu brambor nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit v osolené vodě. Nakrájíme cibuli a orestujeme. Uvařené brambory rozšťoucháme a přidáme cibuli, máslo a nakrájenou pažitku. Druhou polovinu brambor nakrájíme na kolečka, okořeníme grilovacím kořením a česnekem. Necháme dusit nasucho za častého míchání do změknutí.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-cervenem-vine [On-line 9.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář