Suroviny
- hovězí kýta 800 g
- mrkev 5 ks
- celer 150 g
- cibule 5 ks
- máslo 100 g
- extra panenský olivový olej 5 lžic
- mořská sůl
- pepř
- kvalitní tajský protlak 2-3 lžíce
- červené víno 500 ml
- hovězí vývar 600 ml
- směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka)
- bobkový list 5 ks
- červená sušená paprika 2 lžíce
Barmborová kaše:
- brambory 1250 g
- smetana 500 ml
- máslo 1 ořech
- petrželka na ozdobu
- sůl
Zeleninu oloupejte a nasekejte na hrubší kostky. Očištěnou kýtu nakrájejte na kousky o velikosti asi 2-3cm. Do ohnivzdorného hrnce s vyšším dnem dejte olej a máslo, přidejte mrkev, celer a cibuli – vše asi pět minut restujte, dokud zelenina nezačne chytat barvu a pak přidejte maso. Restujte dál, dokud se maso trochu nezbarví ze všech stran (trvá to asi 4 minuty). Opepřete a osolte. Bylinky a bobkový list svažte provázkem, ať je pak v jídle nemusíte lovit. Do hrnce přidejte svazek bylinek, protlak a sušenou papriku. Jídlo zamíchejte a zalijte vínem a vývarem. Ještě jednou zamíchejte a přiveďte k varu. Až se jídlo začne vařit, přiklopte hrnec a dejte jej do trouby předehřáté na 180°C. Pečte asi dvě hodiny, ke konci můžete zvýšit teplotu. Tekutina se začne redukovat a houstnout. Nakonec by jí mělo zbýt málo.
Na kaši nejprve uvařte brambory. Až budou asi za 20 minut měkké, slijte vodu a brambory trochu pomačkejte, nechte je však na vypnutém vařiči. Začněte přilévat smetanu, kterou jste předtím při nižší teplotě svařili na polovinu původního objemu. Nyní osolte a přilijte přepuštěné máslo (stačí jej nechat rozpustit v hrnci na sporáku). Rozmixujte je a vypracujte jemnou kaši.
Kaši nandejte na talíř. Na ni položte maso a vše pokapejte šťávou z hrnce. Klidně i kolem kaše. Nakonec trochu posypejte petrželkou a podávejte.
Zdroj: Hovězí na víně s bramborovou kaší; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-vine-s-bramborovou-kasi [On-line 19.08.2015]
Poslední tip, trik či komentář