reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí na víně s bramborovou kaší

Suroviny

  • hovězí kýta 800 g
  • mrkev 5 ks
  • celer 150 g
  • cibule 5 ks
  • máslo 100 g
  • extra panenský olivový olej 5 lžic
  • mořská sůl
  • pepř
  • kvalitní tajský protlak 2-3 lžíce
  • červené víno 500 ml
  • hovězí vývar 600 ml
  • směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka)
  • bobkový list 5 ks
  • červená sušená paprika 2 lžíce

Barmborová kaše:

  • brambory 1250 g
  • smetana 500 ml
  • máslo 1 ořech
  • petrželka na ozdobu
  • sůl

Zeleninu oloupejte a nasekejte na hrubší kostky. Očištěnou kýtu nakrájejte na kousky o velikosti asi 2-3cm. Do ohnivzdorného hrnce s vyšším dnem dejte olej a máslo, přidejte mrkev, celer a cibuli – vše asi pět minut restujte, dokud zelenina nezačne chytat barvu a pak přidejte maso. Restujte dál, dokud se maso trochu nezbarví ze všech stran (trvá to asi 4 minuty). Opepřete a osolte. Bylinky a bobkový list svažte provázkem, ať je pak v jídle nemusíte lovit. Do hrnce přidejte svazek bylinek, protlak a sušenou papriku. Jídlo zamíchejte a zalijte vínem a vývarem. Ještě jednou zamíchejte a přiveďte k varu. Až se jídlo začne vařit, přiklopte hrnec a dejte jej do trouby předehřáté na 180°C. Pečte asi dvě hodiny, ke konci můžete zvýšit teplotu. Tekutina se začne redukovat a houstnout. Nakonec by jí mělo zbýt málo.

Na kaši nejprve uvařte brambory. Až budou asi za 20 minut měkké, slijte vodu a brambory trochu pomačkejte, nechte je však na vypnutém vařiči. Začněte přilévat smetanu, kterou jste předtím při nižší teplotě svařili na polovinu původního objemu. Nyní osolte a přilijte přepuštěné máslo (stačí jej nechat rozpustit v hrnci na sporáku). Rozmixujte je a vypracujte jemnou kaši.

Kaši nandejte na talíř. Na ni položte maso a vše pokapejte šťávou z hrnce. Klidně i kolem kaše. Nakonec trochu posypejte petrželkou a podávejte.

Zdroj: Hovězí na víně s bramborovou kaší; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-vine-s-bramborovou-kasi  [On-line 19.08.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.