- 1,4 kg zadního hovězího
- 500 ml hovězího vývaru
- 200 g celých babykarotek
- 220 g slaniny (italské panchety)
- 450 g celých šalotek
- 400 g celých malých žampionů
- 1 lžíce rajčatové pasty
- ½ lžičky cukru
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
Marináda
- 700 ml suchého červeného vína
- 4 lžíce koňaku
- 4 stroužky česneku (rozdrceného)
- 1 cibule (na plátky)
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 5 celých hřebíčků
- 10 celých pepřů
- 2 bobkové listy
- několik snítek petrželky
Všechny ingredience na marinádu smícháme a vložíme maso nakrájené na větší kostičky. Nádobu přikryjeme a dáme do chladničky asi na 4 hodiny. Maso slijeme, vymačkáme vodu a dobře osušíme. Mírně obalíme v mouce a zprudka osmažíme na rozpáleném sádle, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Osmažené maso přendáme do hrnce s vývarem, přidáme zbylou marinádu (vyndáme z ní koření) a vaříme 2 až 3 hodiny dle tuhosti masa. V polovině času přidáme celou karotku.
Na másle osmahneme slaninu nakrájenou na větší kostky, ke konci přidáme na plátky nakrájený česnek. Vložíme do misky.
Cibulky povaříme ve vodě asi 5 minut, scedíme a osmahneme na másle. Přidáme trochu soli, pepře a cukr. Vložíme do misky.
Žampiony osmahneme na másle a mírně osolíme, vložíme do misky.
Po 2 až 3 hodinách se vývar s marinádou zredukuje. Ochutnáme a dle potřeby dochutíme kořením či vínem. Postupně přidáváme slaninu, šalotku a žampiony. Nakonec přidáme rajčatovou šťávu a necháme chvilku provařit. Podáváme s bramborovými noky či čerstvou bagetkou a letním francouzským salátem.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-po-burgundsku [On-line 19.11.2010]
Poslední tip, trik či komentář