Ingredience
- hovězí zadní maso 1.5 kg
- slanina 100 g
- mrkev 1 kus
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- žampiony 250 g
- šalotka 15 kusů
- pepř a sůl 1 špetka
- olej 3 lžíce
- kousek másla 1 kus
- bobkový list 1 kus
- tymián 1 snítka
- hl mouka 3 lžíce
- dobré červené víno 500 ml
na kaši:
- brambor 5 kusů
- celer 1 kus
- lahůdkové cibulky 3 kusy
- česnek 2 stroužky
- kousek másla 1 kus
Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažíme nasucho slaninu s mrkví a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidáme kousek másla a opékáme, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidáme i česnek. Mezitím si připravíme maso: mouku promícháme s pepřem a obalíme v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjmeme ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpálíme stolní olej a maso na něm opečeme ze všech stran. Maso zalijeme vínem, do hrnce vrátíme zeleninovou směs se slaninou, přidáme bylinky a sůl. Vaříme napůl odkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny. Zatímco hovězí probublává, oloupáme si cibulky a žampiony omyjeme, osušíme, ale neloupáme. Vložíme je na plech, zastříkneme olivovým olejem, promícháme lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečeme v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidáme k hovězímu opečené houby s cibulí. Brambory na kaši oloupeme, nakrájíme a totéž uděláme s celerem. Uvaříme v osolené vodě. Na másle si orestujeme cibulku a česnek a nakonec prošťoucháme nebo rozmícháme s kouskem másla a kapkou smetany na hladké pyré. Vytvarujeme a můžeme ozdobit natí z cibulky.
Zdroj: Hovězí po burgundsku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-po-burgundsku-1 [On-line 29.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář