reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí po burgundsku

Ingredience

  • hovězí zadní maso 1.5 kg
  • slanina 100 g
  • mrkev 1 kus
  • cibule 1 kus
  • česnek 2 stroužky
  • žampiony 250 g
  • šalotka 15 kusů
  • pepř a sůl 1 špetka
  • olej 3 lžíce
  • kousek másla 1 kus
  • bobkový list 1 kus
  • tymián 1 snítka
  • hl mouka 3 lžíce
  • dobré červené víno 500 ml

na kaši:

  • brambor 5 kusů
  • celer 1 kus
  • lahůdkové cibulky 3 kusy
  • česnek 2 stroužky
  • kousek másla 1 kus

Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažíme nasucho slaninu s mrkví a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidáme kousek másla a opékáme, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidáme i česnek. Mezitím si připravíme maso: mouku promícháme s pepřem a obalíme v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjmeme ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpálíme stolní olej a maso na něm opečeme ze všech stran. Maso zalijeme vínem, do hrnce vrátíme zeleninovou směs se slaninou, přidáme bylinky a sůl. Vaříme napůl odkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny. Zatímco hovězí probublává, oloupáme si cibulky a žampiony omyjeme, osušíme, ale neloupáme. Vložíme je na plech, zastříkneme olivovým olejem, promícháme lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečeme v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidáme k hovězímu opečené houby s cibulí. Brambory na kaši oloupeme, nakrájíme a totéž uděláme s celerem. Uvaříme v osolené vodě. Na másle si orestujeme cibulku a česnek a nakonec prošťoucháme nebo rozmícháme s kouskem másla a kapkou smetany na hladké pyré. Vytvarujeme a můžeme ozdobit natí z cibulky.

Zdroj: Hovězí po burgundsku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-po-burgundsku-1 [On-line 29.03.2013]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 + = osm


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.