Ingredience
na maso:
- hovězí zadní 1 kg
- anglická slanina 500 g
- cibule 1 kus
- mrkev 1 kus
- olej 1 dávka
- mouka 2 lžíce
- rajčatový protlak 1 dávka
- česnek 2 stroužky
- tymián 1 dávka
- petržel 1 dávka
- bobkový list 1 kus
- hovězí vývar 300 ml
- červené víno 300 ml
- sůl a pepř 1 špetka
na žampiony:
- žampiony 200 g
- máslo 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
na šalotky:
- šalotky 200 g
- olej 1 dávka
- vývar 50 ml
- červené víno 50 ml
- sůl a pepř 1 špetka
- na bramborovou kaši:
- brambory 1 kg
- kus másla 1 dávka
- mléko 500 ml
- sůl 1 špetka
1. Hovězí maso: Slaninu nakrájíme na špalíky a opečeme na pánvi, vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme olej, hovězí maso nakrájíme na kostky a opečeme ze všech stran. I se slaninou jej přemístíme do zapékací nádoby, na výpeku z masa orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev a přidáme k masu. Směs osolíme, opepříme a zaprášíme moukou, přidáme jednu až dvě lžíce rajčatového protlaku, prolisovaný česnek, bylinky a vše zalijeme vývarem a červeným vínem, aby maso bylo skoro ponořeno. Dáme péct do trouby na 180°C asi na tři hodiny. Po upečení maso vyjmeme, omáčku scedíme a vložíme maso zpět.
2. Žampiony: Houby nakájíme na čtvrtky, orestujeme na másle, osolíme, opepříme.
3. Šalotky: Cibulky orestujeme na oleji, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vínem a dusíme asi 20 minut.
4. Bramborová kaše: Oloupané brambory vaříme v osolené vodě asi 20minut doměkka, scedíme a rozmixujeme s máslem a mlékem dohladka.
5. Pokrm podáváme s omáčkou, šalotkami, žampiony a několika kousky opražené slaniny na kaši, kterou můžeme pro lepší dojem zformovat pomocí tvořítka.
Zdroj: Hovězí po burgundsku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-po-burgundsku-3 [On-line 18.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář