6 porcí
- 800 g hovězího pupku
- 200 g hrubozrnné mořské soli
- 2 citrony
- olivový olej
Maso vcelku naložíme do směsi hrubozrnné soli, citronové kůry a šťávy na 90 minut. Poté sůl otřeme a maso opečeme na grilovací pánvi potřené olejem, pečeme zprudka z obou stran, propékáme na medium (střední stupeň propečení, nevysušujeme). Maso krájíme na tenké plátky a podáváme např. s plněným portobellem a pepřovou smetanovou omáčkou (viz níže).
Plněná portobella
- 240 g bramborové máslové kaše
- muškátový oříšek
- 20 g parmezánu
- 1 žloutek
- 6 ks portobell
Bramborovou kaši ochutíme muškátovým oříškem a strouhaným parmezánem, zpevníme žloutkem. Kaší naplníme hlavičky velkých žampionů – portobell. Ve vyhřáté troubě na 210−220 °C svrchu gratinujeme, až se kaše zapeče dozlatova.
Omáčka
- 50 g másla
- 1 lžička zeleného nakládaného pepře
- střik koňaku
- 100 ml smetany
- 1 lžíce omáčky demi-glace
Na másle osmahneme scezený pepř, zastříkneme koňakem, odvaříme, vlijeme smetanu a demi-glace či silnou masovou šťávou a svaříme na konzistenci omáčky.
Zdroj: Hovězí pupek marinovaný v mořské soli a citronech, zapečené s muškátovou bramborovou kaší a máslová omáčka se zeleným koňakem a pepřem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1701-hovezi-pupek-marinovany-v-morske-soli-a-citronech-zapecene-s-muskatovou-bramborovou-kasi-a-maslova-omacka-se-zelenym-konakem-a-peprem/ [On-line 23.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář