Roštěnky
- 2 lžíce oleje
- 600–800 g hovězího roštěnce
- 3 cibule nakrájené najemno
- 500 ml suchého červeného vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 5 lžic švestkových povidel
- špetka mleté skořice
- 2 lžíce balzamikového octa
- snítka rozmarýnu
- špetka cukru na dochucení (nemusí být)
- 1 lžíce studeného másla
Jemné bramboráčky
- 1 kg brambor
- 3–4 lžíce horkého mléka
- 1 velké vejce
- asi 2 lžíce hladké mouky
- sůl a mletý pepř
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- lístky z 1 snítky rozmarýnu nebo tymiánu
- 1 lžíce nasekané petrželky
- máslo, nejlépe přepuštěné na smažení
Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
Do kastrolu nalijte olej a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.
Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo. Podávejte s bramboráčky.
Bramboráčky: Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném.
Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.
Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.
Rozpalte lívanečník s přepuštěným máslem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Případně smažte na rozpálené pánvi a bramboráčky tvarujte lžící.
Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte.
Zdroj: Sobotní recepty z epizody Čas předsevzetí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/sobotni-recepty-z-epizody-cas-predsevzeti?special=773951 [On-line 22.1.2015]
Poslední tip, trik či komentář