reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky

Roštěnky

  • 2 lžíce oleje
  • 600–800 g hovězího roštěnce
  • 3 cibule nakrájené najemno
  • 500 ml suchého červeného vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic švestkových povidel
  • špetka mleté skořice
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • snítka rozmarýnu
  • špetka cukru na dochucení (nemusí být)
  • 1 lžíce studeného másla

Jemné bramboráčky

  • 1 kg brambor
  • 3–4 lžíce horkého mléka
  • 1 velké vejce
  • asi 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a mletý pepř
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • lístky z 1 snítky rozmarýnu nebo tymiánu
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • máslo, nejlépe přepuštěné na smažení

Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.

Do kastrolu nalijte olej a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.

Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo. Podávejte s bramboráčky.

Bramboráčky: Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném.

Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.

Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.

Rozpalte lívanečník s přepuštěným máslem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Případně smažte na rozpálené pánvi a bramboráčky tvarujte lžící.

Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte.

Zdroj: Sobotní recepty z epizody Čas předsevzetí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/sobotni-recepty-z-epizody-cas-predsevzeti?special=773951  [On-line 22.1.2015]

 

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.