Ingredience
- zadní hovězí maso 1 kg
- špek 50 g
- mrkev 2 kusy
- petržel 1 kus
- celer 1 kus
- cibule 1 kus
- olej 1 kapka
- hl. mouka 1 dávka
- sůl a pepř 1 dávka
- na bramborové knedlíky:
- brambory vařené ve slupce 600 g
- celé vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- dětská krupička dle potřeby 1 dávka
Je dobré si maso naložit den předem. Hovězí špalek si prošpikujeme špekem, mrkví, osolíme a opepříme. V papiňáku si rozehřejeme olej a maso si osmahneme ze všech stran. Maso vyndáme a nasypeme na výpek nakrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli a celý pepř. Vše orestujeme. Na orestovanou zeleninu vrátím hovězí maso a podliji vodou. Necháme dusit tak dlouho, až je maso měkké. Když je hotové, tak ho opět vyndáme a nakrájíme na plátky. Udušenou zeleninu rozmixujeme a zahustíme vodou s rozkvedlanou hladkou moukou. Podáváme s domácím bramborovým knedlíkem a zdobíme kolečkem citronu a zavařeninou z brusinek. Na knedlík si uvaříme brambory ve slupce. Oloupeme, rozmačkáme a necháme vystydnout. Do vychladlých brambor dáme sůl, vejce, pořádně vidličkou promícháme a přidáme dětskou krupičku. Těsto dobře propracujeme a vytvarujeme kulaté knedlíky, které dáme vařit maximálně na 20 minut do vroucí vody.
Zdroj: Hovězí špalek; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-spalek [On-line 18.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář