4 osoby
- 50 g celého černého pepře
- 4x 80g hovězí steak
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 ml brandy
- 2 plné hrsti nasekané petrželky
- sůl na dochucení
Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těžkou, nejlépe železnou pánev postavte na vysoký plamen a nechte pořádně rozehřát. Rozdrťte kuličky pepře. Posolte hovězí steaky a potom je ze všech stran důkladně obalte v drceném pepři.
Zamávejte rukou nad pánví – ucítíte-li horkost, je nádoba dostatečně rozpálená. Vlijte olej a hned vložte steaky. Nechte je nerušeně opékat tři minuty, pak otočte – měly by být hezky zahnědlé. Opékejte další tři minuty, poté snižte teplotu a vložte maso na pekáči do trouby. Na lehké propečení pečte dvě minuty, na střední čtyři minuty a na úplné šest minut. Vylijte z pánve olej, nalijte brandy, zapalte a flambujte, abyste spálili všechen alkohol. Pánví stále potřásejte.
Snižte plamen na poloviční, prohřejte a zkontrolujte, zda omáčku není třeba dochutit. Vyjměte steaky z trouby a šťávu z pekáče přilijte do omáčky. Přisypte petrželku, polijte steaky omáčkou a podávejte.
Hranolky pečené v troubě:
4 osoby
- 1 kg brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl na dochucení
Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na silné hranolky. Opláchněte je a osušte kuchyňským papírem. Promíchejte je s olejem a rozložte v jedné vrstvě na dva velké nepřilnavé plechy. Ty můžete ještě vyložit pečicím papírem. Hranolky rozložte v dostatečné vzdálenosti od sebe – pokud je příliš namačkáte k sobě, spíš se podusí, než propečou. Pečte dozlatova, trvá to půl hodiny až 40 minut; občas obraťte. Na závěr osolte.
Salát s mozzarellou a pečenými červenými paprikami:
4 osoby
- 50 ml panenského olivového oleje
- kůra a šťáva z 1citronu
- hrst vypeckovaných černých oliv
- 2 větší hrsti nahrubo nasekané petrželky
- 2 malé nahrubo nakrájené šalotky
- 450 g celých pečených konzervovaných červených paprik, okapaných a nakrájených
- 2 mozzarelly nakrájené na plátky
- sůl a pepř na dochucení
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-steak-na-pepri
Poslední tip, trik či komentář