- 4 x 150 g hovězí svíčkové
olivový olej
sůl
barevný pepř
na játra:
- 200 g (kachních) jater
200 ml mléka
hladká mouka
sůl
pepř
na koňakovou omáčku:
- 2 lžíce másla
2 šalotky
50 g medu
2 lžíce balzamikového octa
50 g telecí demi-glace
50 g koňaku
sůl
bílý pepř
Steaky opepříme, pokapeme olejem a necháme krátce zaležet. Těsně před úpravou osolíme a zprudka opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo a vytvořila se zlatavá kůrčička. Poté je položíme na plech a dáme v troubě předehřáté na 80-100 stupňů na 15 minut dopéci. Chceme-li krvavější maso, postačí o pár minut méně. Dokonalý steak musí být křehký a šťavnatý.
Koňakovou omáčku připravíme následujícím způsobem: na přepuštěném másle orestujeme do růžova nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme med, balzamikový ocet, omáčku demi-glas, špetku soli a pepře a na závěr trochu koňaku. Omáčku provaříme a podáváme ke steakům z hovězí svíčkové.
A pokud nahoru přidáme i kachní játra foie gras, která si předem očistíme a naložíme přes noc do mléka, poté slijeme, osušíme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka osmažíme z obou stran do zlatova, úspěch je zaručen! Steak s omáčkou a játry můžeme doplnit gratinovanými bramborami.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/194-hovezi-steak-s-konakovou-omackou/
Poslední tip, trik či komentář