- 5 hovězích steaků ze svíčkové
- steakové koření
- sůl, pepř, česnek
- provensálské bylinky
- olivový olej
- anglická slanina
- zelené fazolky (mražené)
- různé druhy salátů
- cherry rajčátka
- smetana na vaření
- 1 balení taveného sýru
- 200 g tvrdého sýru ke strouhání
- brusinková marmeláda
- šípková marmeláda
- chilli omáčka
Steaky promačkáme prsty, okořeníme, lehce potřeme olivovým olejem a necháme asi tři hodiny odpočinout. Nesolíme! Po třech hodinách rozpálíme pánev s trochou olivového oleje a steaky opékáme přibližně šest minut po obou stranách a před posledním otočením osolíme. Naservírujeme na talíře, ozdobíme cherry rajčaty, fazolkami, opečenou kukuřicí a zeleninou dle vlastní fantazie.
Mažené fazolové lusky, které jsou první přílohou, uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Na pánvi s trochou oleje osmažíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu dozlatova, poté přidáme lusky a prohřejeme.
Sýrovou omáčku připravíme ze smetany (200 ml, 33 % tuku), kterou zahřejeme, vložíme do ní tavený sýr a zahustíme hrubě nastrouhaným tvrdým sýrem. Dochutíme drceným pepřem, případně česnekem.
Pikantní marmeládu vytvoříme smícháním brusinkové a šípkové marmelády a chilli omáčky. Dle chuti přisolíme a přidáme bílý pepř.
Jako přílohu podáváme pečivo.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-steak-s-omackou [On-line 7.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář