Suroviny
- hovězí svíčková 600 g
- smetana 30% 180 ml
- zakysaná smetana 100 ml
- solená kapary 2 lžíce
- nakládané okurky 100 g
- červená cibule 100 g
- žampiony 8 ks
- tymián 2 snítky
- sůl
- pepř
- olivový olej 90 ml
- rajčatový protlak 1 lžíce
- suché bílé víno 50 ml
- worcesterová omáčka 4 lžíce
- hladkolistá petržel 1 lžíce
- rýže 500 g
Maso necháme přikryté čistou utěrkou 40 minut při pokojové teplotě. Poté je nakrájíme na plátky, vložíme do mísy, zalijeme 40 ml olivového oleje a promícháme. Necháme stranou při pokojové teplotě.
V misce rozmícháme smetanu se zakysanou smetanou. Kapary vypereme pod tekoucí vodou. Okurky nakrájíme šikmo na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky silné 4 mm. Worcesterskou omáčku smícháme v misce se 3 lžícemi vody.
Maso osolíme a opepříme z obou stran. Na olivovém oleji opečeme maso z obou stran 40 vteřin tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Takto opečené maso dáme stranou pryč z pánve. Orestujeme žampiony a cibuli, stačí dvě minuty za občasného míchání. Přidáme protlak a mícháme půl minuty. Přidáme kapary, okurky a zamícháme. Přilijeme víno, opečené maso a promícháme půl minuty. Přilijeme worcesterskou omáčku a mícháme zase půl minuty. Přidáme smetanu a dvě minuty vše za občasného míchání prohřejeme. Dle chuti osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou petržel, lístky tymiánu a promícháme.
Rýži propláchneme ve vodě a v osolené vodě vaříme asi 15 minut.
Zdroj: Hovězí Stroganoff s rýží; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-stroganoff-s-ryzi [On-line 19.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář