reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus

Suroviny:

  • 600–800 g hovězího krku nebo kližky
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 mrkve
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mleté kurkumy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • několik nitek šafránu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 5 čerstvých nebo zavařených oloupaných rajčat
  • asi 400 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 12 sušených švestek bez pecek
  • 50 g celých loupaných mandlí
  • 1–3 lžíce medu
  • hrst listů čerstvého koriandru
  • hrst listů hladkolisté petržele

Maso nakrájejte na větší kusy. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, mrkev na kolečka. V nádobě tajine nebo v keramickém či litinovém kastrolu rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kousky masa, osmahněte je ze všech stran a vsypte mrkev. Opékejte zhruba 3 minuty, aby se mrkev trochu osmahla a zabarvila. Přidejte římský kmín a asi minutu ho za stálého míchání nechte rozvonět. Pak přisypte všechno zbývající koření, osolte, opepřete a ještě vše krátce opékejte.

Přidejte spařená, oloupaná a nasekaná rajčata (nebo použijte konzervovaná), zalijte vývarem, vmíchejte mandle, pokrájené sušené švestky a lžíci medu. Přiklopte a duste zvolna na mírném plameni 2,5–3 hodiny, až bude maso zcela měkké.

Potom tajine ochutnejte a dolaďte medem. Máte-li rádi výraznější kořenité chutě, přidejte i trochu koření, které jste použili na začátku. Pak vše ještě krátce prohřejte, než stáhnete tajine z ohně.

Nakonec nasekejte listy koriandru a petržele a polovinu jich vmíchejte do tajinu. Podávejte s kuskusem, ozdobené zbývajícím koriandrem a petrželí.

Zdroj: Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-primorske-vzpominky   [On-line 04.12.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.