Suroviny:
- 600–800 g hovězího krku nebo kližky
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 3 mrkve
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička celého římského kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mleté kurkumy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- několik nitek šafránu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 5 čerstvých nebo zavařených oloupaných rajčat
- asi 400 ml hovězího vývaru nebo vody
- 12 sušených švestek bez pecek
- 50 g celých loupaných mandlí
- 1–3 lžíce medu
- hrst listů čerstvého koriandru
- hrst listů hladkolisté petržele
Maso nakrájejte na větší kusy. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, mrkev na kolečka. V nádobě tajine nebo v keramickém či litinovém kastrolu rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kousky masa, osmahněte je ze všech stran a vsypte mrkev. Opékejte zhruba 3 minuty, aby se mrkev trochu osmahla a zabarvila. Přidejte římský kmín a asi minutu ho za stálého míchání nechte rozvonět. Pak přisypte všechno zbývající koření, osolte, opepřete a ještě vše krátce opékejte.
Přidejte spařená, oloupaná a nasekaná rajčata (nebo použijte konzervovaná), zalijte vývarem, vmíchejte mandle, pokrájené sušené švestky a lžíci medu. Přiklopte a duste zvolna na mírném plameni 2,5–3 hodiny, až bude maso zcela měkké.
Potom tajine ochutnejte a dolaďte medem. Máte-li rádi výraznější kořenité chutě, přidejte i trochu koření, které jste použili na začátku. Pak vše ještě krátce prohřejte, než stáhnete tajine z ohně.
Nakonec nasekejte listy koriandru a petržele a polovinu jich vmíchejte do tajinu. Podávejte s kuskusem, ozdobené zbývajícím koriandrem a petrželí.
Zdroj: Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-primorske-vzpominky [On-line 04.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář