- 750 g hovězího masa
- 3 menší mrkve
- 2 petržele
- 0,5 menšího celeru
- 1 svazek jarní cibulky (příp. menší pórek)
- 1 malé rajče
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 0,5 lžičky soli
- 3 celé pepře
- 1 kulička nového koření
- pár snítek pažitky
Knedlíčky
- 1 balení kuřecích nebo kachních jater
- 2 vejce
- špetka Vegety
- pár kapek polévkového koření
- špetka majoránky
- 3 hrsti strouhanky (dle potřeby)
Hovězí opláchneme a dáme vařit do osolené vody. Jakmile voda začne vřít, vybereme kal. Potom přidáme pepř, nové koření, očištěnou mrkev, petržel a celer. Pórek nebo jarní cibulku smotáme do svazečku, zavážeme nití a dáme také vařit.
Umyté rajče přidáme celé, stejně jako menší cibulku. Tu větší očistíme a nakrájíme na tlustší plátky. Vývar necháme na mírném ohni probublávat aspoň hodinu a půl, dokud není maso měkké. Vypneme, necháme chvíli odstát, poté slijeme a zavaříme nudle. Vložíme nakrájenou mrkev a maso. Polévku dozdobíme pažitkou.
Vyrobíme knedlíčky. Kuřecí nebo kachní játra rozmixujeme, přidáme vejce, trošičku Vegety, polévkového koření a majoránku. Vše smícháme a zahustím dle potřeby strouhankou. Pomocí lžiček tvoříme knedlíčky, které uvaříme v mírně osolené vodě. Podáváme zvlášť, protože je někdo nemá rád.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-jatrovymi-knedlicky-0 [On-line 17.11.2011]
Poslední tip, trik či komentář