Ingredience
- hovězí maso na polévku 1 dávka
- mrkev, celer, petržel, cibule 1 dávka
- bobkový list, nové koření 1 dávka
- sůl, celý pepř 1 dávka
na knedlíčky:
- játra 500 g
- vejce 1 kus
- česnek 1 dávka
Opláchnuté hovězí maso s kostí vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme do varu. Sebereme sraženou bílkovinu a postupně přidáme koření (celý pepř, nové koření, sůl), vše necháme hodinu mírně vařit (táhnout), poté vložíme do vývaru cibuli, mrkev, petržel a celer a vaříme zeleninu doměkka asi hodinu. Pokud jsou maso i zelenina měkké, vše vyjmeme a vývar přecedíme do druhého hrnce. Zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme do vývaru.
Omytá játra umeleme nebo rozmixujeme společně s cibulí a česnekem, přidáme vejce, majoránku, drcený kmín, sůl, pepř a vše promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Pomocí lžičky vytvarujeme malé knedlíčky a zavaříme do polévky asi 5 minut, dokud nevyplavou. Spolu s nimi zavaříme také domácí nudle.
Zdroj: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky, domácí nudle; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-jatrovymi-knedlicky-domaci-nudle [On-line 18.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář