4 porce
- 1,2 kg vyzrálých hovězích žeber z masného plemene
- sádlo
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 100 g celeru
- 150 g cibule
- 0,5 l polotmavého piva
- voda
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
- sůl
- 1 brambora
Maso osolíme, kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kousky, cibuli na
kostičky. Na rozpáleném sádle opečeme nejprve zeleninu, přidáme divoké koření, osmahneme, poté vložíme cibuli. Když je cibule zlatavá, základ zalijeme pivem a vodou.
Do základu vložíme žebra, je nutné, aby byla ze ¾ ponořená. Přiklopené
pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C doměkka, cca 2,5 hodiny. Ke konci
pečení odklopíme. Když je maso měkké, vyndáme ho a uchováme na teplém místě.
Výpek zredukujeme a podle potřeby zahustíme nastrouhanou bramborou,
povaříme ještě 15 minut. Dochutíme solí a pepřem.
Teplá žebra přeléváme omáčkou, ve které nám zůstala zelenina, ideální
příloha je chléb, brambor vařený ve slupce nebo brambory opečené s uzeným bůčkem, cibulí a bylinkami.
Zdroj: Hovězí žebra na kořenové zelenině a pivu; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1435-hovezi-zebra-na-korenove-zelenine-a-pivu/ [On-line 31.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář