4−6 porcí
- 2 kg hovězích žeber
- mletý pepř
- sůl
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 litry vody
- 8 bobkových listů
- 8 kuliček nového koření
- 16 kuliček celého pepře
Marináda
- 10 stroužků česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- svazek tymiánu
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky mletého chilli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 3 lžíce medu
- 2 citrony
- 500 ml 10° piva
- pepř
- sůl
Žebra osolíme, opepříme a potřeme lehce olejem. Prudce ze všech stran opečeme.
Do vody přidáme bobkový list, nové koření, sůl a celý pepř. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Poté do várky vložíme opečená žebra a ztlumíme příkon. Vaříme asi 1 hodinu až je maso téměř měkké. Poté vyjmeme a necháme zchladnout.
Česnek utřeme se solí a smícháme dohromady s nadrhnutým tymiánem, nasekaným rozmarýnem, olejem, hořčicí, chilli, mletým zázvorem, medem, citronovou šťávou a pivem.
Žebra dobře potřeme s marinádou a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut.
Zelný salát s koriandrem
- 500 g kysaného zelí
- 1 svazek koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 lžíce medu
- 1 citron
- 3 lžíce olivového oleje
Z kysaného zelí vymačkáme šťávu. Přidáme sekaný koriandr, mletý římský kmín, med, šťávu z citronu, olivový olej a dobře promícháme.
Zdroj: Hovězí žebra v pivní marinádě se zelným salátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1753-hovezi-zebra-v-pivni-marinade-se-zelnym-salatem/ [On-line 13.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář