Suroviny
- polohrubá mouka 450 g
- máslo 200 g
- prášek do pečiva 6 g
- cukr moučka 200 g
- žloutek 4 ks
- cukr krystal 200 g
- bílek 4 ks
- smetana ke šlehání 2 kelímky
- tvaroh na strouhání 2 ks
- čerstvé borůvky 2 vaničky
Z mouky, másla, prášku do pečiva, žloutků a cukru si uděláme těsto. Třetinu těsta oddělíme a dáme v mikrotenovém sáčku do mrazničky, zbylé dvě třetiny rozprostřeme na dno dortové formy. Rozmícháme si smetany a tvaroh do krému, osladíme dle chuti a vylijeme na připravené těsto, které nakonec posypeme omytými borůvkami.
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, do kterého postupně zamícháme moučkový cukr. Sněhem pokryjeme směs s borůvkami a na úplný závěr navrch nastrouháme těsto z mrazáku (nejširší proužky na struhadle).
Koláč dáme péct dozlatova na 150°C, necháme důkladně zchladit a teprve poté krájíme řezy.
Zdroj: Hraběnčiny borůvkové řezy; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hrabenciny-boruvkove-rezy [On-line 20.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář