Na 4 porce potřebujeme:
- 150 g másla,
1 pórek,
1 l kuřecího vývaru,
500 g mrazeného hrášku,
100 ml Martini dry,
sůl, pepř,
1/3 ledového salátu,
2 rajčata spařená a oloupaná,
2 lžíce mascarpone,
1 lžíce smetany
Chipsy:
- 4 plátky parmské šunky
Nejdříve připravíme chipsy. Plátky parmské šunky poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme druhým pečícím papírem a zatížíme druhým plechem. Pečeme v troubě při 130 °C asi 40 minut. Pak necháme odklopené vychladnout.
Na polévku v hrnci rozpustíme kousek másla a zpěníme na něm pokrájený pórek. Zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Přidáme 500 g hrášku, máslo nakrájené na kostičky, martini, sůl, pepř a krátce provaříme. Rozmixujeme a přecedíme. Na pánvi na lžící másla zpěníme ledový salát nakrájený na širší nudličky. Přidáme zbytek hrášku a rajčata nakrájená na kostičky. Krátce prohřejeme a rozdělíme do talířů. Zalijeme polévkou. Mascarpone zředíme smetanou a zakápneme jím hladinu polévky. Dozdobíme šunkovými chipsy.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/hraskova-polevka-s-mascarpone-14-1-2010.html
Poslední tip, trik či komentář